Как да подобрим паметта си

Съвети за запаметяване на голям обем информация
Препрочитането на една тема неколкократно не носи особена полза. Разнообразявайте начина, по който преминавате през текста с вашите лични изпробвани похвати още от ученическа възраст или с някои от тези:

1. Напишете кратко резюме на прочетеното със свои думи (използвайте материала, ако е необходимо).
2. Задайте въпросите, които имате по текста и отбележете отговорите като ги намерите.
3. Използвайте цветни маркери, за да отбелязвате най-важното и после наблегнете основно на него.
4. Превърнете текста в забавление. Като стигнете до нещо важно включете всичките си сетива и си представете - как изглежда една теорема, какъв аромат има маркетинговият анализ, какъв звук издава статистическата извадка. Колкото по-необикновено, толкова по-лесно за запомняне.
5. Aко ви е трудно да запомните нещо определено, опитайте да повтаряте информацията с различни вариации - силно, тихо, бавно и бързо, с необичаен акцент, с почукване. Всичко това тонизира паметта.
6. Представете си, че информацията е вашият роден град. Слагайте темите в различните квартали, подточките в блокове или къщи. Най-важната информация например може да се помещава в дома на най-добрият ви приятел. Когато информацията ви е необходима просто мислено се разходете из града си.
Общи принципи на действие на паметта
 

  1. Принцип на "селекцията": опитвайте се да не задържате в паметта си излишна информация
  2. Принцип на "резерва": част от информацията спокойно можете да държите записана на достъпно място и да я взимате само, когато ви е необходима.
  3. Принцип на "егоизма": необходима е лична заинтересованост към информацията. Ако я няма свържете скучната за вас информация с интересна или бъдете на ясно с ползите от усвояването и, за да създадете мотивация.
  4. Принцип на "активността": всяка информация е нужно да се повтори поне 5 пъти, за да бъде запомнена. Най-добре това да стане по 5 различни начина.
  5. Принцип на “седемте”: Ако в материала има повече от седем части, не е лесно той да бъде усвоен. За да облекчите възприемането на материала го разбиите на подточки, глави, параграфи, абзаци.
  6. Принцип на "оптималния режим": 40 минути работа и 10 минути пауза.
  7. Принцип на "оптималния фон": Необходимо е да откриете, каква обстановка въздейства благоприятно на вашето лесно възприемане и после се старайте да се придържате към нея. Например: тишина, природа, с приятели/колеги и др.
Запомняне на имена
Колкото и невероятно да ни се струва човешкият мозък е програмиран да запомня лица. Често се сещаме, че някои ни е познат от някъде, но по-сложната част е да се сетим за името му.

1. Когато се запознаете с нов човек, намерете подходящи моменти да използвате неговото име поне 5 пъти в разговора ви.
2. След като разберете името на някои се опитайте да си го представите като известна личност със същото име.
3. Намерете отличителна черта в новият ви познат и я преувеличете, за да ви стане забавно. След това обвържете името му с ексцентричен прякор свързан с отличителната черта. (съветваме ви да остане само във вашата глава)
4. Свържете новото запознанство с мястото, където сте се срещнали. Така всеки път като отидете там ще се сетите, че там е била първата ви среща с Лили, Камен или Петър.

Ако в крайна сметка името ви изскочи от главата, по-добре попитайте навреме.

Напред