Как да подобря скоростта си на четене

Първоначални стъпки към скоростното четене
1. Прочетете внимателно съдържанието на книгата, която сте избрали да четете и набележете нещата, които ви интересуват.
2. Планирайте приблизително времето, което искате да отделите на тази книгата.
3. Бързо прегледайте цялата книга, запознайте се с различните глави.
4. Направете финален план - отбележете деня, в който ще започнете книгата, и деня, в който ще я завършите.

С тези лесни стъпки виждате цялото и правите основната връзка между написаното в книгата и това, което вие искате да извлечете от нея.
Освен това вече сте преминали през книгата няколко пъти, по различни начини, а както знаете "повторението е майка на знанието".
Ако ви е нужно повече време от това, което сте решили първоначално, за да прочетете книгата просто предоговорете срока, но само ако сте се уверили, че имате още какво да научите от книгата.

Движение на очите
  Знаете ли, как се движат вашите очи докато четете? Те извършват малки и сравнително равномерни скокове и така се преместват от една точка на фокусиране към друга, като обикновено обхващат повече от една дума наведнъж. Това обаче означава, че окото не се движи плавно по текстта.
В процеса на спиране и преместване на очите към следващите думи ние възприемаме информацията по време на паузите, които правим. И именно тези паузи заемат по-голямата част от времето. Тъй като всяка от тях отмена между 0,25сек. и 1,5сек., всеки може да подобри скоростта си на четене като отделя по-малко време за всяка пауза.
Една от причините за многото паузи е навика на читателя да препрочита предходни думи, защото мисли че не е разбрал нещо. Изследванията показват, че в 80% от случаите, когато на читателя не му е позволено да се връща към вече прочетеният текст, информацията е възприета успешно.

  Скоростният читател не се връща назад и осъзнава, че е възприел информацията. Спокойствие носи и това, че ако има нещо наистина важно, автора ще го повтори многократно.
Скоростният читател не прочита само по една дума на фиксация, а между 3 и 5.  Това става с разширяване на зрителната глътка, с помощта на техники за скоростно четене и упражнения за очи.
Определяне на визуалната глътка
Отворете някои книга на произволна страница и поставете показалеца си под дума, точно по средата на страницата. Фокусирайте се в думата и без да отмествате погледа си опитайте следните неща:

1. Колко думи виждате ясно встрани от централната дума?
2. Колко думи виждате ясно под и над централната дума?
3. Можете ли да преброите абзаците на страницата?
4. Можете ли да преброите абзаците на противоположната страница?

Потърсете упражнения за очи, които са ви приятни и практикувате с желание и следете как визуалната ви глътка става все по-голяма.

Напред