Какво е фоточетенето?

фоточетенето не е методика, а е конкретна техника, чрез която да използвате мозъка си по такъв начин, че да фотографирате цели страници от информация!

Много хора, заради начина, по който възприемат процеса на четене, смятат, че тези 'снимки', които мозъкът прави са всичко необходимо, за да възпроизведат след това цялата информация.

Това обаче не е правилното очакване. 

Правилното очакване е следствие от три стъпки:

Целеполагане

Релаксация

Фотофокус

Когато тези три условия са постигнати, мозъкът може да възприема информация с над 600 000 думи в минута (около 30 страници в секунда). Прочетеното по този начин не се очаква да възпроизведете напълно - това, което ви подсигурява един подобен прочит е доста по-добро разбиране на самия текст, в момента, в който започнете да го четете с техниките за скоростно четене или дори по най-обикновения начин.

Представете си, че една книга е пъзел. Когато започнете да го редите, обикновено имате пред себе си картинка, по която да се водите. И ако нямате такава, то целият процес би бил значително по-бавен. Фоточетенето е картината, по която да се водите, когато започнете да 'сглобявате' прочетената след това, скоростно или нормално, информация. 

В този момент преминаването през текста става много по-леко и с усещането за нещо вече познато. Това, което се случва, е така  нареченият процес на активация на прочетеното, което води до множество 'дежавю'-моменти със съдържанието от текста и 'аха'-проблясъци.

С други думи казано - фоточетенето е техника за фотографско възприемане на текста, чрез която добивате много интуитивнаемоционална и визуална представа за самата информация.