Как да бъда по-продуктивен и да повиша концентрацията си

Съвети за повишаване на продуктивността
 

1. Научните изследвания показват, че околната температура влияе върху продуктивността на работещите и че "зоната на комфорт" е между 22 и 25 градуса по Целзий.

2. Променете работната си среда. Понякога е достатъчно да се преместите в друга стая или да преминете към работа с лист и химикал вместо с компютър и обратното. Разнообразието спомага за допълнителна мотивация.

3. Всеки път се фокусирайте само върху едно нещо. Изследванията показват, че когато вършим много работи наведнъж, продуктивността ни не е висока.

4.  Доказано е, че 83% от нашите възприятия идват от зрението. За да се концентрирате върху каквото и да е просто затворете очи. Така ще премахнете голяма част от факторите, които ви разсейват.

5.  Рибата, бялото месо, лененото семе и яйцата благоприятстват подобряването на концентрацията и са добър вариант за хапване на обяд.

Правете паузи
  Сещайте се да си взимате кратки паузи по-често. Имайте предвид, че обикновено концентрацията трае около 20-30мин. Ако посещавате лекции например, които обикновено са над час, това е максималното време, в което повечето хора могат да задържат вниманието си върху една конкретна задача.

  Когато си взимате почивка е хубаво да се раздвижите, за да могат клетките ви да се наситят с кислород. Станете и се разходете за няколко минути. Когато сме в седнало положение за по-дълго време, кръвта се събира в долната част на тялото. Когато се движим, кръвта се раздвижва и кислорода достига до всяка клетка от тялото. В резултат на циркулацията, мозъкът се снабдява с кислород и мисловните процеси стават по-силни и концентрацията се повишава.
Упражнения за повишаване на концентрацията
 

Голяма част от упражнения за концентрация са монотонни и не особено интересни, но са от огромна полза. Ако сте постоянни при тяхното изпълняване ще откриете, че стават все по-лесни с времето, освобождават мисълта ви от напрежение и определено влияят положително на фокусирането в определена цел.

Седнете на удобен стол и вижте, колко време можете да седите неподвижно. Не е чак толкова лесно, колкото звучи. Тялото ви ще прави несъзнателни мускулни движения, ще започне нещо да ви щипе, да ви лази, гъделичка.

Тренирайте волята си, експериментирайте и усетете, колко силен може да бъде вашият ум. Фокуса във неприятното усещане от неподвижността ще го засили. Опитайте се да релаксирате през това време, а в момента, когато стане дискомфортно си кажете „браво” и опитайте дали утре ще успеете за по-дълго време.

Първоначално опитайте с 5 минути, след това със 7, 10.  Ще откриете, че този навик за отпускане може да бъде много приятен, а с малко тренировки ще установите, че можете да седите неподвижни дори за 15 минути.

Напред